Amikor az egység bármelyik szintjén tudatosan változtatunk, az hatással van a másik két szintre és a változtatás-változás hatása jön létre.
Zene alkalmazása az afázia terápiában
Zene alkalmazása az afázia terápiában

Zene alkalmazása az afázia terápiában

A zenének, legyen az közös éneklés, vagy „csak” zenehallgatás, jelentős hangulatjavító hatása van. Ezért a legtöbb ember számára egyfajta örömforrást jelent, ha meghallja a számára kedves dallamot. Különösen igaz ez a jelenség azokra a strok-os afáziás betegekre, akik elveszítették a beszédkészségüket.

Nincsenek szavak

A strok-os afáziás betegek számára általában katartikus élményt jelent, amikor akár több hónapos hallgatás után sikerül az ének – zene segítségével újra megszólalni. Az afáziás betegek beszéd-szituációban részleges, vagy teljes verbális blokkoktól szenvednek. A korábban természetes kommunikáció hírtelen nehezített olykor akadályozottá válik, a beteg képtelen közölni szükségleteik, hogy éles vagy szomjas, fázik vagy melege van, hogy hol, mi fáj stb. Gondot jelent a szeretett személy, a férj, a feleség, gyermek megszólítása. Bár tudja, hogy kit, hogyan hívnak, mégsem képes a fejében lévő hangokat szavakká formálni.

Dallammal könnyebb

Egyszer csak felcsendül egy ismerős dallam, melynek hatására oldódni kezdenek a blokkok, az addig nehezen formálódó szavak, újra kimondhatóvá válnak. Az állandóan akadozó, hezitáló beszédet felváltja a folyamatos, akadálymentes ének. Nem jelent gondot a dallam, a ritmus és a szavak megformálása, kiéneklése. A verbális terület motoros funkciói újra elkezdenek működni, már nem kell a szavakat keresni, eltűnnek az akadályok.

A zene-ének kiválasztásában meghatározó a beteg kora, neme, hobbija, érdeklődési köre, intellektusa,  környezete: régió, kultúra stb.

Varga Sarolta klinikai logopédus ( www.beszédtanulás.hu) megemlíti:

-          A két évtizedes tapasztalatom bizonyítja, hogy a „Mennyből az angyal …”milyen sok beteg számára adta meg azt a katartikus élményt, és hosszú hallgatás után sikerült oldani szt a verbális blokkot, amely a teljes beszédképtelenséget okozta.

 

A betegek érzelmi reakciót, specifikus visszajelzést adnak a hallgatott énekre, zeneszámokra. Ha korábban ismerték a dallamot és többé – kevésbé a dal szövegét, az nagyban hozzájárul az írás és olvasás újratanulásához. Az ismert dalszövegek énekelve olvasása remek beszédmotorikus gyakorlat, s nemcsak a betegek esetében, ugyanezt a könnyedséget élik át a gyerekek a tanulás során – teszi hozzá a szakember.

 

Emlékek dallamai

Életünkben számtalanszor megtapasztalhattuk, hogy bizonyos dallamok, dalok éneklése emlékeket idéz fel bennünk. Ma már bizonyított, hogy a zene és az ennek kapcsán feltörő emlékek hatással vannak az endorfinra, amely visszatükröződik, úgy az egészséges, mint a beteg emberek reakcióiban is.

Mindezek tudatában kimondható, hogy a zene, gyógyító hatással bír testi, lelki, szellemi szinteken.

 

 

Szerkesztette: Korsósné Laczkó Mária holisztikus terapeuta

Forrás: Patika Tükör