Amikor az egység bármelyik szintjén tudatosan változtatunk, az hatással van a másik két szintre és a változtatás-változás hatása jön létre.

VitalDance - a holisztikus fitness


"A tánc a mindenség lelke, minden mozog, minden forog, nincs megállás. De az örök mozgásnak rendszeres szabályai vannak, üteme van, a lélek adja."

G. Hajnóczy Rózsa


VitalDance holisztikus fitness egy táncalapú mozgásforma; 

egyesíti a jóga, a zene, a ritmus, a mozgás, a tánc és a folklór jótékony hatásait,

a test, a gondolkodás, az energiaáramlás egyszerre működtetett, harmonikus egysége. Egy VitalDance óra szerkezetileg úgy van felépítve, hogy az mindenki számára újfajta mozgásélményt nyújt, így kezdő jelentkezők is bekapcsolódhatnak.

 A VitalDance óra vezérfonala:

 

  • ·         ráhangolódik a természet ritmusára,
  • ·         állóképességet és jó mozgáskoordinációt biztosít,
  • ·         kiegyensúlyozza a jobb és bal agyféltekét,
  • ·         mozgásban hozza a kreatív energiákat,  
  • ·         harmóniát teremt.

 

 

 

A VitalDance táncalapú mozgásforma, azok közé a tevékenység közé tartozik, amelyek segítenek  megelőzni az "életmód"betegségeket, megőrizni az ember egészségét.

 

 


 

Korsósné Laczkó Mária vagyok, holisztikus szemléletű egészség- és mozgásfejlesztő.

Évek óta táncolok egyénileg és csoportban is, az igazán jelentős élethelyzeteimben mindig valami új műfajban találom magam;

a falusi létből városias létbe a jazz balett segített,

a veszteségeimet tánc-mozgásmeditációs csoportban gyógyítom,   

a várandósságom idején merengue-t táncoltam,

a baráti körben hangfürdőzünk, örömtáncolunk,

a bölcsesség korába lépve visszatértem a gyökerekhez: Erdőfürdő túrákra járok, egy Néptánc egyesületben táncolok, 

alkalmanként valamelyik Nia-, 5Rhythm-, Jógatánc csoporthoz csatlakozom ...

 

2016 óta tartok tánccal-jógával kombinált mozgásos foglalkozásokat speciálisan gyerekeknek, fiataloknak és 50 feletti hölgyeknek, ez a VitalDance holisztikus fitness. 

A vital szó azt jelenti, hogy alapvető, élénk, éltető, élő, élettel teli, eleven.

A foglalkozásaimra a befelé figyelés, a jelen megtapasztalása, befogadása, elengedése, a töltekezés és az áramlás jellemző. 

Az éltető, élénkítő mozgások által, a tapasztalati tanulás, az eleven, élő önmagunkra találás lehetőségét és ajándékát kapjuk.

A táncos mozgás gyakorlás alapvető célja, hogy „otthon érezzük magunkat a testünkben”, holisztikus felfogásban „ ahogy kint, úgy bent”. 

A VitalDance holisztikus fitness foglalkozásokat a speciális igények mentén folyamatosan, közösen alakítjuk és formáljuk:

  VitalDance az örömteli mozgás gyerekeknek (10-14 éves gyerekeknek két korcsoport bontásban; 10-12,12-14)

Gyerekjóga, ritmust fejlesztő táncok, tanulást segítő játékok kombinációja.

VitalDance a jelentésteli élet tánca fiataloknak (14-20 éves korosztálynak)

 Contact jóga, szabadtánc, modern táncmeditáció harmonikus elegye.

VitalDance a mozgás öröme 50feletti hölgyeknek

Női jóga, 50Plusz jóga és az Örömtánc elemeinek ötvözete. 

  

     Napjaink életvitelére jellemző az iskolai, munkahelyi, magánéleti túlterheltség, a túlzott elvárások és a megfelelési kényszer, a halmozott médiafogyasztás, a többfunkciós jelenlét, helytelen táplálkozási szokások, a mozgásszegény életmód, és mindezek következménye, a stressz.

Selye János szerint „a stressz az élettel járó elhasználódási folyamatok egysége. A fáradtság, az ingerlékenység, a betegség mind a stressz egy-egy megjelenési formája”.

A stressz,  amelyben élünk, sokszor nem realizálható, nem kézzel fogható, de attól még körül vesz bennünket, amelyekre szervezetünk figyelmeztető jelzéseket küldve reagál.

Védekezik és segítséget kér. A testünk sok mindent elárulhat. Akár egy finoman hangolt hangszer, amely reagál az érzelmekre, a gondolatokra, és a fizikai állapotunkra egyaránt.

A testünk mindent nyilvántart, tapasztalatok tárházát őrzi és használja, jelzésekkel kommunikál.

Ezek a jelek arra szolgálnak, megmutatják, pillanatnyilag hol tartunk, mit tapasztalunk, mik a szükségleteink és a korlátaink.

Egészségfejlesztő trénerként elsődleges célom az optimális testi-lelki-szellemi egyensúly, a vitalitás, a harmónia helyreállítása, támogatása és fenntartása.  

Rendszeres, következetes, tudatos mozgás gyakorlásával tapasztalatokat szerezhetünk magunkról, a testünkről, amelyek segítségünkre lesznek testi- lelki-szellemi fejlődésünk során, hatékonyabb életvezetést eredményeznek, - olyan dinamikus állapotba hozhatjuk magunkat általa, ahol az állóképesség, a közérzet javulása, a jobb életminőség elérése eredményekkel mérhető

 

 

   

"A testünkről alkotott kép erősen meghatározza önazonosságunkat.

A testi komfortérzet, életcélunk és személyes értékrendünk alakítja ki az identitást". (Erikson)

 

A modern egészségszemlélet ma már komplexitásokban gondolkodik; az egyén holisztikus felfogásban, vagyis test, szellem, lélek hármas egységében jelenik meg.

testi- szellemi- lelki  harmónia megteremtésére a Fitness irányzatok törekszenek.

szellemi- testi- lelki egyensúly, a saját életünk irányítására helyezi a hangsúlyt a Selfness irányzata.

A Mindeness a lelki-szellemi-testi  fejlődésünket támogatja, hogy érzelmileg stabilabb, lelkileg kiegyensúlyozottabb életet éljünk.

 Bár vannak hangsúlybeli különbségek, lényegét tekintve hasonló fogalmakról van szó, a test-lélek-szellem elválaszthatatlanok.

 A Fitness, Selfness és Mindness mind rendelkeznek azokkal az építőelemekkel, mint a tudatosság, a tanulás, tapasztalás iránti vágy, elköteleződés a fejlődésünk mellett, a rendszeresség, a kitartás, a harmóniára törekvés, az egészséges életmód, a test-lélek-szellem összehangolása. 


Lílávadzsra Pressing Lajos egyik előadásának hatására kezdtem el jógázni 1997-ben. Kezdetben a filozófiai, a pszichológiai és a meditációs részek érdekeltek. 

Elkezdtem hazai és külföldi mesterek workshopjaira járni, könyvek tucatjait elolvasni. Először egyénileg kezdtem a gyakorlatokat végezni, 

aztán csoportos órákon is részt vettem, és elkezdtem megtapasztalni a jóga gyógyító hatását. 2007-ben becsatlakoztam egy táncmeditációs önsegítő csoportba.

Ismereteim és tapasztalataim elmélyítésében sokan segítettek, segítenek:

Szellemi Jóga - L.Pressing Lajos , Yin-Yang jóg-  Nikolics Lilla, Mozgásmeditáció és Szabadtánc, Gyerekjóga - Csíki Mariann , Ayurvedikus terápia - Nishal Ghalen,  

Nia-módszer Brezina Kinga-Helen Terry, Jógafilozófia, Jógapszichoterápia - Bakos Attila, Jóga Nidra - Bakos Judit, Női jóga - Juhász Sarolta 

Hatha Jóga, Jógaterápia -Baktai Ádám és mindazok, akikkel együtt tanulok, együtt fejlődöm és összekapcsolódunk a Jóga által.

Szerzők és mesterek, akik mindig kéznél vannak:

Popper Péter, Haich Erzsébet, Selvarajan Yesudian, Szvámi Ráma, Gunagriha, Baktay Ervin, Mircea Eliade, Weninger Antal, Susan Westbrook, Sarah Powers, Debbie-Carlos Rosas, és sokan mások.

További információk: 

Facebook: VitalDance Holistic Fitness